Închirierea sau procurarea oficiului?

 


Închirierea sau procurarea oficiului?

Mulţi antreprenori sînt indecişi şi se întreabă dacă să prefere închirierea oficiului sau să îl procure. Să ne lămurim de ce oamenii de afaceri nu riscă să îşi procure oficii, în pofida existenţei posibilităţilor de a deveni proprietari cu drepturi depline ale unor încăperi.
Să presupunem că dumneavoastră închiriaţi un oficiu în unul din centrele de business sau o clădire separată. Achitînd lunar arenda în decursul anilor, înţelegeţi că banii plătiţi locatorului puteau fi investiţi în procurarea propriei clădiri, care astfel devine un bun imobil, adică un activ fizic. De ce totuşi majoritatea antreprenorilor aleg închirierea şi nu procurarea oficiului?

•    Distribuirea uniformă a mijloacelor

Ca să procuri un oficiu, este necesară achitarea unică a unei sume mari de bani. Plata pentru arendă, la rîndul său, se realizează lunar sau în fiecare trimestru. Aceasta înseamnă că pentru business-ul mic şi mijlociu care dispune de un capital iniţial nu foarte mare închirierea se potriveşte mai mult. Şi firmele mari se străduie să investească mijloacele în marfă, aceasta aducînd cu timpul un profit mai substanţial decît investirea unei sume mari în propria clădire.

•    Evitarea riscului

Procurînd o clădire aparte, riscaţi inevitabil. Costul imobilului poate să scadă considerabil, din cauza unor circumstanţe de forţă majoră, imposibile de prevăzut din timp. Factori neaşteptaţi pot fi chiar şi vecinii noi sau schimbarea reputaţiei raionului. Oficiul închiriat, în orice situaţie, poate fi schimbat, în timp ce vînzarea încăperii durează luni întregi, ba chiar şi ani.

•    Flexibilitate şi reputaţie

Oraşul trăieşte o viaţă tumultoasă – se deschid centre noi de business, anumite străzile devin aglomerate, iar unele din intersecţii se transformă în regiuni neprestigioase şi necirculate. Consultanţii recomandă să se dea preferinţă închirierii oficiului, ca să deţineţi pe piaţă totdeauna poziţia cea mai avantajoasă.

•    Posibilitatea de extindere a sferei de activitate


O afacere bună este cea care se dezvoltă permanent. Dacă începeţi activitatea antreprenorială cu un magazin mic sau cu o fabrică mică, nu este rentabilă procurarea unei clădire mare. E mai practică lansarea în afacere cu închirierea unui oficiu, iar cu timpul – efectuarea extinderii suprafeţelor închiriate.
Astfel, închirierea oficiului devine soluţia optimă pentru business-ul mic şi mijlociu.