Cele mai populare clădiri de oficii din lume

 


Cele mai populare clădiri de oficii din lume

În articolul precedent, v-am povestit despre cea mai populară clădire de oficii – Empire State Building. Totuşi în lume mai există câteva construcţii cu nimic mai prejos în ce priveşte înălţimea şi amenajarea.

Stairs Tower

Stairs Tower este un zgîrîie-nori pe care deja l-am menţionat, acesta a preluat de la Empire State Building statutul de cea mai înaltă clădire din America. 443 de metri au fost împărţiţi între 110 etaje ale zgîrîie-norului cu patru capete, în regiunea de vest a or. Chicago. Centrul de business, deschis pentru vizitatori, în 1974, poate fi cu adevărat numit regele SUA, pentru că îşi poartă cu mîndrie coroana stilată din 4 turle, 3 dintre care se înalţă, creînd o iluzie optică. Aproape 25 de ani edificiul a „guvernat” asupra celor mai înalte clădiri din lume, ocupînd onorabilul loc întîi pe care, cu părere de rău, a fost nevoit să îl cedeze, în favoarea altui concurent. Acuma regele de la Chicago deţine numai prestigiosul loc 5 în lume.

Turnurile gemene Petronas

Deşi construcţiile au avansat foarte mult de la inaugurarea edificiului Empire State Building, pentru înălţarea gemenilor malaezieni, au fost necesar 6 ani, în comparaţie cu 1 an, cît a durat realizarea visului american. În primul rînd, a fost luată decizia să fie folosite numai materiale de construcţie produse în ţară. Anume de aceea zgîrîie-norii au fost construiţi dintr-un beton special, elastic. Al doilea element de respectare a tradiţiei a fost temelia arhitecturii, care reprezintă două stele islamice cu opt colţuri. Zgîrîie-norul cu 88 de etaje a fost dat în exploatare în 1998.

Burj-Khalifa

Turnul de la Dubai în prezent este cea mai înaltă clădire din lume. Proiectanţii nici nu au mizat pe mai puţin, ţinînd în taină înălţimea clădirii şi efectuînd construcţia astfel, încît să poată introduce în orice moment corective şi să mărească numărul de etaje. 828 de metri şi 1,5 miliarde de dolari – acesta este Burj Dubai în cifre modeste. Un oficiu închiriat în clădire este un colţişor de business rai, în care aerul e aromatizat cu miresme special elaborate, iar betonul cu adaosuri de gheaţă permite menţinerea unei temperaturi optimale. Pe lângă poziţia pe care o deţine, de lider al celor mai înalte clădiri din lume, turnul a devenit recordman şi la multe alte categorii. Cel mai înalt şi mai accelerat lift, cel mai înalt amplasat club de noapte şi restaurant – lista întîietăţilor pe care le deţine miracolul de la Dubai nu se termină aici.

Închirierea oficiului, în mare măsură, influenţează asupra prestigiului companiei, însă în clădirile enumerate mai sus nici pe departe nu se poate stabili orice om de afaceri.