Detalii interesante despre Empire State Building

 


Detalii interesante despre Empire State Building.

Empire State Building este cea mai populară clădire de oficii din lume, în pofida faptului că a fost depăşită de către confraţii săi faimoşii, la toţi parametrii posibili. Construcţia nu e cea mai înaltă, nici cea mai costisitoare la capitolul închiriere, însă continuă să fie considerată una din minunile lumii. Casa Statului Imperial îşi datorează includerea în Cartea Recordurilor Giuness operatoarei unui lift,  Betty Lou Oliver.
 
În iulie 1945, un bombardier mediu B-25 Mitchell a izbit accidental zona etajelor 79-80 şi astfel Betty Lou Oliver s-a prăbuşit cu elevatorul în interiorul căruia se afla, pe distanţa de 75 de etaje, supravieţuind, ca prin minune.
Deschiderea oficială a clădirii a avut loc la 1 mai 1931, peste 410 zile de la începerea construcţiei. Astfel, constructorii înălţau în mediu cîte 4,5 etaje pe săptămînă.

Darea în exploatare a avut loc în perioada depresiei economice în America, aceasta a şi determinat, în popor, prima denumire a clădirii – Empty State Building („gol” în traducere). Arendaşii au populat în întregime clădirea numai peste 10 ani.
În decursul următorilor 20 de ani, viitoarea stea nu a reuşit să aducă profituri. Situaţia s-a schimbat după ce clădirea a fost procurată de Roger Stevens care a achitat în acest scop suma de 51 milioane dolari.

Iniţial construcţia fusese proiectat cu un teren de aterizare a dirijabilelor. Din păcate, ideea nu a putut fi realizată, din cauza unei gafe enorme, comise de către proiectanţi, care nu au luat în calcul vîntul puternic la înălţime mare.
Pe durata exploatării clădirii de pe aceasta au fost săvîrşite peste 30 de sinucideri. Intensificarea măsurilor de securitate la observatoare a avut loc după ce s-au săvîrşit 5 tentative eşuate de curmare a vieţii, în 3 săptămîni.

În decurs de 41 de ani clădirea a fost cea mai înaltă din lume, până în momentul în care, în 1972, titlul respectiv este cucerit de către turnul de nord al World Trade Center. După actul terorist din 11 septembrie 2011, Empire State Building a continuat să fie cea mai înaltă clădire din New-York şi a doua ca înălţime în Statele Unite ale Americii, după Willis Tower de la Chicago.

Peste 110 milioane de turişti se trag spre Empire State Building, ca să examineze New-York-ul ca în palmă. Pe clădirea cu oficii există două observatoare, la etajul 86 şi 102, primul din acestea e mai mic, dar are un unghi de observare de 360 de grade.

Conform informaţiilor neoficiale, închirierea unui birou, cu suprafaţa de 177 metri pătraţi, la etajul 77, în cea mai populară clădire de oficii costă 590 de dolari pe lună.

Dumneavoastră cît  plătiţi pentru închiriere?