Clasificarea oficiilor

 


Clasificarea oficiilor

Noi cu toţii ne-am obişnuit cu clasificarea complexelor hoteliere, înţelegînd clar ce înseamnă numărul de stele atribuite acestora. Însă puţină lume cunoaşte cum se clasifică oficiile şi cum pot obţine categoria maximală. Poate oficiile cele mai bune, la fel ca şi hotelurile, necesită prezenţa bazinului şi amplasare pe malul mării?

De vreme ce închirierea oficiului oricum este costisitoare, conducătorii nu vor să plătească în plus pentru avantaje discutabile ale unei încăperi. Mai jos prezentăm caracteristicile care influenţează asupra categoriei viitorului oficiu: amplasarea, tipul clădirii, anul construcţiei, administrarea clădirii, soluţiile constructive, planşeele între etaje, ferestrele, planificarea şi fasonarea, schemele inginereşti, sistemele de aer condiţionat şi ventilare, telecomunicaţiile, parcarea, lifturile, paza, infrastructura. Oficiile se împart în clasa A, B, C, iar C este cea mai inferioară din ele.

Oficiile de clasa A

Închirierea unui oficiu de clasa A este accesibilă companiilor locale sau firmelor din străinătate, a căror investiţii depăşesc considerabil posibilităţile producătorilor locali. În cazul în care firma se străduie să îşi menţină reputaţia, în asemenea oficii se instalează conducerea sau centrele unde sînt primiţi clienţii. Toţi ceilalţi colaboratori, în scopul economiei, lucrează în oficii de clasă mai joasă. Încăperea de clasa A reprezintă nişte oficii obişnuite în centrele de business, amplasate în partea centrală a oraşului. Înălţimea tavanului este de minim 3,5 metri, soluţiile originale de design realizate în interior – lista avantajelor unui oficiu de clasa A nu se termină aici. Din caracteristici tehnice, centrele de business trebuie să dispună de serviciu propriu de pază, de cafenea, de sistem de control al accesului şi de alte servicii importante.

Oficii de clasa B

Închirierea unui oficiu de clasa B înseamnă, în primul rînd, economisire pe plata chiriei. Majoritatea oficiilor sînt atribuite anume acestei categorii, întrucît parametrii acestora nu se deosebesc de oficiile clasei A. Spre exemplu, aici pot fi atribuite încăperile de business clasa A, care au fost în serviciu numai 5 ani. Cel mai des încăperile sînt amplasate în clădiri moderne sau în clădiri industriale ale anilor 8x. Reconstruite în funcţie de noile necesităţi. Sigur, nu este vorba numai de oficii de muncă, dar şi de oficii reprezentative.

Oficiile de clasa C

Oficiile de clasa C sînt cele mai puţin confortabile, însă, în acelaşi timp, cele mai ieftine. De regulă, amplasate în clădiri neadaptate, nici reconstruite pentru a fi date în chirie. Şi, drept rezultat, lipeşte infrastructura, spre exemplu, sistemele de climatizare a aerului, dar şi alte comunicaţii. Cel mai des asemenea „centre de business” sînt amplasate în raioanele mai puţin circulate şi au o faţadă absolut neprezentabilă, nici intrarea nu este comodă.

Închirierea oficiului e o sarcină de răspundere. La alegerea încăperii, ţineţi cont de funcţiile, pe care aceasta trebuie să le îndeplinească. Dacă este vorba despre oficiile de lucru – este posibilă şi instalarea în clasa C. Însă, dacă doriţi să susţineţi imaginea companiei, oficiile în care personalul întîmpină clientul sau cabinetul directorului trebuie amplasate în clasa A sau B