Ce înseamnă co-working?

 


Ce înseamnă co-working?

Mulţi colaboratori se confruntă cu situaţii cînd munca în oficiu este imposibilă pentru ei. Aceasta îi vizează pe oamenii care au creaţia ca proces de lucru, pe copywriteri, designeri, pictori etc. Programul de muncă, hainele clasice, şedinţele şi planificări interminabile, pur şi simplu, omoară creativitatea acestor persoane. Înainte singura variantă posibilă era freelanceul, adică munca la domiciliu. Însă şi respectiva variantă alternativă are numeroase neajunsuri. Acasă e destul de greu să creezi o atmosferă de lucru – apar chestiuni stringente, vin oaspeţi, sună telefonul. Mulţi colaboratori, care au ales freelanceul, se plîng că încetează să mai iasă din casă, să comunice cu oamenii.

O soluţie pentru această situaţie a fost propusă de programatorul Brad Newberg, care a introdus noţiunea de co-working. Co-working este închirierea unui oficiu de către cîţiva pictori liberi, care anterior erau nevoiţi să aleagă între freelance şi munca tradiţională. Cel mai des pentru co-working sînt date în chirie apartamente, case, sau, pur şi simplu, încăperi spaţioase, echipate cu tot necesarul. Cererea de bază a contemporaneităţii este prezenţa internetului rapid. Este interesant că pictorii liberi pot închiria atît o masă la oficiu, cît şi un ugheraş, în care să atîrne un hamac sau existe o canapea comodă. Esenţialul e ca atmosfera şi locul de muncă să fie laborioase.

Co-workingul s-a dezvoltat în întreaga lume. Creşterea acestei direcţii, în primul rînd, contribuie la majorarea numărului oamenilor de creaţie şi la sporirea cererii pentru serviciile lor. Totodată închirierea oficiului este neraţională pentru firmele începătoare, din cauza tarifelor înalte pentru un metru pătrat. Dezvoltarea accelerată a atras după sine şi existenţa vizei co-working. Plătind pentru dreptul de a crea într-un asemenea oficiu, în ţara dumneavoastră, obţineţi posibilitatea să lucraţi în zona dată şi în alt oraş. Aceasta se referă numai la cluburile co-working înregistrate oficial.

Sigur că şi co-workingul are neajunsurile sale. Dacă închirierea oficiului este costisitoare pentru dumneavoastră, iar zona co-working e doar o modalitate de a economisi, pregătiţi-vă şi pentru varianta că nu veţi putea munci acolo. Un asemenea stil de lucru se potriveşte numai pictorilor adevăraţi, care pot activa în ambianţe nestandard.